maanantai 21. huhtikuuta 2014

Fitnesslajien synkkä puoli käännettävä voitoksi



Tänään yritetään kääntää ongelmat voitoksi. Ensimmäiseksi on kuitenkin tunnistettava ja tunnustettava ongelmat joihin halutaan vaikuttaa. Kai tämä on sitten oma osuuteni yrittää torjua lajin haittapuolia, katsotaan onko tästä mitään hyötyä kellekkän ;)

Suora lainaus Taina Kinnusen haastattelusta (linkki haastatteluun alempana): "Fitness urheiluun on onnistuttu liittämään hyin voimakkaasti terveyden merkitys ja objektiivisesti ajatellen se edustaakin terveellistä elämäntapaa. Kun estetiikasta tulee tärkein kriteeri, ongelmia voi ilmetä. Alhaisen rasvaprosentin ylläpitäminen on vaikeaa ja monilla intohimoisesti urheilevilla, fitness-elämäntapaa ylläpitävillä on syömishäiriöitä. Mitä enemmän ideaali yleistyy, sitä enemmän tiedostamatta me kaikki peilaamme itseämme niiden silmälasien läpi ja näemme itsemme puutteellisempina."

Itse ymmärrän edellä mainitun keskustelun sillä tavalla, että laji on myyty yleisölle terveellisenä elämäntapana. Valitettavasti se ei kuitenkaan aina ole sitä, varsinkaan kilpailuun tähtäävillä henkilöillä. Lisäksi lajissa piileskeleviä karikoita, ongelmia ei tunnusteta. Hypätään päätä pahkaan mukaan kilpailemaan. Ongelmat tulevatkin usein tiedostamatta. Onneksi muutama fiksu ja avoin urheilija on tunnustanut lajin sisäiset ongelmat esim. Noora Yrjölä, Tiia Wilman jne. Ymmärrä siis fakta, että terveellinen elämäntapa eroaa kilpailuun valmistautuvasta fitnessurheilijan elämäntavasta. Tiedosta myös ongelmat jotka piilevät kulman takana esimerkiksi syömishäiriöiset ajatukset, kieltäydyn kaikesta epäterveellisestä, lasken kalorit 0,1 kalorin tarkkuudella. EI, EI NÄIN! Itse ostan joskus jäätelön ihan vain todistaakseni itselleni, että ajattelumaailmani on terveellisellä pohjalla, jos tekee ihan armottomasti mieli jotain, on ihan turhaan kiduttaa itseään varsinkaan jos ei ole valmistautumassa mihinkään kilpailuun. Kilpailuun valmistautuessa on ymmärrettävä että touhu voi olla brutaalia, ja silloin voidaan joutua tietoisesti tekemään uhrauksia ja jopa altistamaan itseään hetkellisesti hieman epäterveellisemmälle elämäntavalle. Se on valinta jonka sitten vain päätät tehdä.

Lisäksi laji pitää sisällään tietääkseni hieman ristiriitaisen ihanteen (jos olen väärässä niin älyttömän hyvä homma), siis näin naiskilpailijoiden näkökulmasta: Pitää olla lihakset, mutta pitää olla myös muodot ja tietenkin erittäin vähän rasvaa. Muodoilla, esim. rinnoilla on tapana kadota rasvaprosentin pienentymisen mukana. Siksi hankitaan silikonit. Onko tämä terveellistä touhua? Jokainen päätelköön itse.. Jokatapauksessa mennään aiheen ytimeen...

Fitnesslajien ongelmat ovat nykyään erittäin ajankohtainen aihe. Moni uuvuttaa itsensä ja kehonsa yksinkertaisesti rääkkäämällä kehoa liikaa. Todellisuudentaju hämärtyy, esiintyy syömishäiriötä, kilpirauhasen vajaatoimintaa, vääristynyttä minäkuvaa ja muita hormonaalisia häiriöitä. On helpompi tehdä liikaa ja liian fanaattisesti kuin sallia välillä itselleen pieniä vapauksia tai ylipäätään tehdä hommat rauhallisesti ja järkevästi, kehoa kuunnellen. Minullakin kesti erittäin pitkään tajuta, että se kuinka paljon itseään kiduttaa ei korreloi suoraan tuloksien kanssa, luultavasti juuri tämä on yksi asia mikä erottaa amtöörin ja ammattilaisen toisistaan. Ja huomataan jo tässä vaiheessa että fanaattisuus on ihan eri asia kuin tehdä asiat tunnollisesti. Tunnollinen ihminen tekee täysillä, mutta ymmärtää omaa kehoansa ja kuuntelee muita ihmisiä tarvittaessa. Fanaattinen tekee kaiken täysillä itseään tai muita kuuntelematta. Usein taustalla on tietämättömyyttä, uskomuksia ja oikean ammattimaisen varmuuden puutetta. Myös tavoite voi olla epärealistinen, tavoittelet jo heti alkuunsa jotain mikä voi olla sinulle mahdotonta, koska olet fanaattinen, teet kaikkesi saavuttaaksesi epärealistisen tavoitteen ja homman henkeen kuuluu että et kuuntele muita, koska kaikki jotka haluavat sinun ottavan rauhallisemmin ovat vain esteitä tavoitteesi tiellä. Kohta huomaat kaveripiirisi supistuvan. Ja loppukädessä puhutaan aina häiriöstä, on se sitten syömishäiriö, vääristynyt minäkuva tms. Häiriön laatuun kuuluukin että se on jotain mitä et pysty täysin itse kontrolloimaan.
Ennen kuin paloin loppuun jopa oma valmentajani oli minulle este, häiriötekijä suurempiin tavoitteisiin, otin ohjat omiin käsiin ja tein liikaa, liikaa ja liikaa, kunnes terveyteni petti täysin.. Kesti yli kaksi vuotta toipua psyykkisesti ja fyysisesti burn outista. Minulla oli rytmihäiriöitä, univaikeuksia, masennusta, yöllistä hikoilua, muistihäiriöitä, ruokahalun puuttumista jopa astmakohtauksia vaikka minulla ei ole astmaa. Terveellistä? No ei todellakaan!!!!

Mitä on kehon liiallinen rääkkääminen?


Kehon rääkkäämisellä tarkoitan, että yritetään tehdä liikaa kehon resursseihin nähden. Laihdutuskuurilla mennään liian isolla kalorivajeella, liian pitkään. Treenataan liikaa tai liian kovaa. Usein molempia vielä samaan aikaan. Esimerkiksi tankkauspäiviä ei käytetä. Kehon huolto, lepo, stressin poisto sivuutetaan ja keskitytään vetämään täysillä. Kiteytettynä kehoa vain rankaistaan eikä sille suoda mahdollisuutta saada palkintoja.

Kolme ajatusmallia joista kannattaa huolestua:


1. En syö ikinä mitään mikä sisältää mitään vähänkään epätervellistä, kuten valkoista sokeria, paljon rasvaa, alkoholia tms. Itse noudatin edellisen kaltaista ajatusmallia yli vuoden ajan. Joskus jopa suutuin jos joku kehtasi ehdottaa vähänkään jotain epäterveellistä. Olin laihtunut 54kg painavaksi ja olin 179cm pitkä (merkittävä alipaino). Ei ihan optimaalinen kehonkoostumus?

2. Treenaan aina kun harjoitusohjelmassa niin lukee, enkä välitä kehon signaaleista. Väsymys on vain heikkoutta. Itse harjoittelin 4h yöunilla 3-4h harjoituksia. Harjoittelin aina, oli minulla sitten kipuja, loukkantumisia, väsymystä, flunssaa tai muita tekemättömiä asioita elämässä, harjoittelusta ei lipsuttu, sitä päin vastoin tarvittaessa lisättiin. Tämä on fanaattista, sairasta, epäterveellistä!! Tottakai harjoitellaan ohjelman mukaan, mutta pidetäänähän se järki päässä jos muuttuvan elämäntilanteen takia et saakaan kunnon yöunia, aterioita jää paljon väliin, stressi jyllää kovana, olet kipeä tms.

3. Muut ihmiset yrittävät häiritä tavoitteeni saavuttamista, joten en pidä heihin yhteyttä ja tarvittaessa välttelen heitä. Myös tähän olen sortunut. Tiedän täysin mitä kaikki edellämainitut ajatusmallit tarkoittavat ja miten ne kehittyvät.

Yhteenvetona totean, että hälytyskellojesi täytyy soida jos alat miettimään edellisten tapojen lailla. Ajatuksistasi on tullut nyt uhka sille, mikä elämässä on oikeasti tärkeintä, vaikka hetkellisesti saatat kuvitella kaiken muun olevan uhka tavoitteellesi. Tämä on yksi vaikeimmista asioista myöntää itselleen, varsinkin kun olet ajatellut jo pitkään vääristyneesti.


No miten sitten välttää ongelmat fitnessurheilussa:

1. Hanki hyvä valmentaja. Hyvä valmentaja käsittelee sinua kovin ottein tarvittaessa, jos homma meinaa lähteä käsistä. Hyvä valmentaja käytännössä läpsii sinua jos todellisuuden tajusi meinaa hämärtyä, palauttaa jalkasi maan pinnalle. Hyvää valmentajaa oikeasti kiinnostaa miten etenet kohti tavoitteitasi ja ovatko tavoitteesi ylipäätään realistisia, hän luo tavoitteet kanssasi. Nykyään hyvän valmentajan löytäminen voi viedä aikaa, koska ihmisiä ohjataan liukuhihna mallisesti, ei yhteen henkilöön pystytä keskittymään kunnolla. Käytännössä raha tällöin ratkaisee palvelun monipuolisuuden, mitä enemmän sitä enemmän.

2. Ole tunnollinen, älä fanaattinen. Fanaattinen ihminen ei kuuntele järkipuheita, hänellä on epärealistinen tavoite ja on valmis tekemään kaikkensa saavuttakkseen mahdottoman. Hän on valmis uhraamaan jopa ihmissuhteet, kaverit, läheiset tavoitteensa takia. Fanaattisella on epärealistinen todellisuuden taju, hän välttelee kaikkea epäterveellistä ja voi jopa suuttua jos niitä yritetään hänelle tyrkyttää. Tunnollinen ihminen voi esimerkiksi maistaa huikan viiniä, hymyillä ja sanoa että kiitos en halua ottaa enempää. Tätä fanaattinen ihminen ei voisi ikinä edes ajatella tekevänsä, koska siinä on jotain mikä voi tuhota kaiken. Muistuta siis välillä itseäsi mikä elämässä on tärkeintä ja että olet ihminen. Luo jo heti alusta alkaen tavoite järkevälle pohjalle, tavoitteen täytyy olla sellainen minkä voit saavuttaa, eikä tämä tarkoita sitä että tavoitteen pitäisi olla matalalla.

3. Hanki psyykkinen mentori. Se voi olla valmentajasi, psykologi, psyykkinen valmentaja, erittäin hyvä ystäväsi jolla on järkeä päässä. Hyvä ystävä joka kuuntelee sinua ja kommentoi edes jotain sinne päin saa sinut itsesi oivaltamaan asioita ja avaamaan lukkoja mielessäsi. Osta kaverillesi 6-pack olutta ja sano että vastineeksi joutuu istumaan sinua vastapäätä ja kuuntelemaan mitä sinulla on kerrottavaa ja että toivot hänen kommentoivan. Ei se vaikeaa ole. :) Psykologin/terapeutin käyttämistä ei pidä hävetä, siihen mielletään liikaa kielteisiä ajatuksia. Et ole hullu jos haluat puhua jonkun kanssa henkimaailman asioista, voit tosin tulla hulluksi jos et itse kykene käsittelemään kaikkea pääsi sisällä.

4. Hanki tietoa. Lue alan julkaisuja, keskustele ihmisten kanssa, surffaile netissä, opiskele ravintotietoa, väittele, haasta valmentajaasi tai hanki itse personal trainerin pätevyys? Mitä tahansa, kunhan et perusta tietämystäsi hatarien uskomusten varaan.

Loppusanat:


Olen itse ottanut siipeeni urhellessani pahasti. Ongelmat jotka koin, liittyivät ylikuntoon, loppuun palamiseen. Ennen sitä ajatusmaailmani kuitenkin olivat pitkään vääristyneitä. Loppuunpalaminen ei tapahtunut illassa, viikossa eikä edes kuukaudessa. Loppujen lopuksi kun olin huonona en edes tajunnut mikä minuun oli iskenyt, edes vielä silloin. Vasta lääkäri kertoi huonot uutiset, olin palanut pahasti loppuun ja treenikieltoa oli luvassa pitkään. Ajatusmaailmani oli samankaltainen kuin eräillä fitnessurheilijoilla, periaatteessa ymmärrän mistä ne johtuvat. Halutaan olla paras, halutaan antaa kaikkensa, halutaan tehdä kovempaa kuin muut, ei haluta tuottaa itselle eikä muille pettymystä. Ajatellaan että on helpompaa kieltäytyä kaikesta kun sallia silloin tällöin itselleen jotain pientä. On tehty projektin eteen niin paljon, että sitä ei ole varaa mokata pienelläkään virheellä. Kohta jo pelkäät kaikkea epäterveellistä, olet jo pikku hiljaa uppoamassa suohon, etkä edes itse huomaa sitä.

Jos itsetuntosi on terveellisellä pohjalla, sinulla on tietoa, tukiverkosto, hyvä valmentaja, rento asenne, olet jo pitkällä. Jos havaitset puutteita laita ne heti kuntoon! Ja välillä käy tsekkauslista läpi uudestaan.

Ei muuta kuin tsemppiä treeneihin, pilke silmäkulmassa ja hyvä tulee!


Aiheesta lisää:


http://ylex.yle.fi/uutiset/popuutiset/entinen-fitness-mestari-laji-on-tie-syomishairioon







1 kommentti:

  1. JtmHub - Login - Casino and Games - JTG Hub
    Login and login 충청북도 출장샵 at jtmhub.com 라이브 스코어 사이트 Casino and Games with JTG Hub - Full list of casino games, mobile 제천 출장마사지 games, 수원 출장마사지 betting, 청주 출장샵 slots, roulette,

    VastaaPoista